Chaczapuri adżarskie z serkiem wiejskim i jajkiem

Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.



Składniki (na 2 porcje / placki):

  • 350 gramów mąki 650
  • 50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ saszetki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 Serki Wiejskie z Piątnicy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Wykonanie (90 minut):

  1. Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
  3. Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
  5. Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła.

Smacznego!


Współpraca