Chaczapuri adżarskie z serkiem wiejskim i jajkiem

Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.
Składniki (na 2 porcje / placki):
- 350 gramów mąki 650
- 50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy
- 150 ml ciepłej wody
- ½ saszetki drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 Serki Wiejskie z Piątnicy
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Wykonanie (90 minut):
- Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
- Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
- Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C.
- Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła.
Smacznego!