Chłodnik ogórkowo-miętowy z chrupiącymi grzankami na duszny dzień

Składniki na 4 porcje:


  • ogórki zielone – 700 g

  • czosnek – 1 ząbek

  • mięta – średni pęczek

  • szczypior – ½ pźczka

  • jogurt naturalny – 800 g

  • cukier – 1 płaska łyżeczka

  • sól i pieprz do smaku

  • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)



Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

Smacznego!

 


Współpraca