Chłodnik pomidorowy z Serkiem Wiejskim bez laktozy

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!



Składniki:

  • Serek Wiejski bez laktozy 200 g (np. OSM Piątnica) 2 szt.
  • pomidory bez skórki w puszce 600 ml
  • sok pomidorowy 300 ml
  • ogórek świeży 100 g
  • papryka świeża żółta lub czerwona 1 szt.
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Świeżą paprykę pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować blenderem z pomidorami i sokiem pomidorowym. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowania, dodatkowo do całości wlać także płyn z serka wiejskiego. Na koniec dodać białe wino, przyprawić wedle uznania solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zmiksować.

Zimny chłodnik przelać do miseczek, a wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego.

Chłodnik najlepiej smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego!


Współpraca