Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 2 awokado
- 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
- woda
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- cytryna
- oliwa z oliwek
- kolendra świeża
- płatki chilli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.