Chłodnik z botwiny z dodatkiem rzodkiewki
Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami,
- 5 rzodkiewek,
- 1 szklanka kefiru,
- niecała szklanka wody,
- pęczek szczypiorku,
- sok z cytryny,
- sól,
- szczypta pieprzu i cukru;
Przygotowanie: Botwinkę myjemy. Listki i łodyżki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, międzyczasie dodając soli i cukru. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy szczypiorek, wrzucamy go do kefiru i dodajemy do botwinki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.