Chłodnik z botwiny z dodatkiem rzodkiewki

Składniki:


  • pęczek botwinki z buraczkami,

  • 5 rzodkiewek,

  • 1 szklanka kefiru,

  • niecała szklanka wody,

  • pęczek szczypiorku,

  • sok z cytryny,

  • sól,

  • szczypta pieprzu i cukru;



Przygotowanie: Botwinkę myjemy. Listki i łodyżki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, międzyczasie dodając soli i cukru. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy szczypiorek, wrzucamy go do kefiru i dodajemy do botwinki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.


Współpraca