Cytrynowy chłodnik z kardamonem

Składniki na 2 osoby:

2 szklanki mleka

  • 200 g serka topionego twarogowego Delisia marki Sertop
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki miodu, cukru lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ziaren kardamonu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Ostrym nożem odcinamy żółtą część skórki z cytryny. Siekamy w wąskie paski, wkładamy do teflonowej patelni, dodajemy wodę, cukier i podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut do momentu, aż powstały syrop zredukuje się.

Uwaga:

Zbyt długie gotowanie może spowodować, że skórka stwardnieje!

Kardamon ucieramy w moździerzu, wsypujemy do blendera wraz z mlekiem, serkiem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość miksujemy na gładką masę i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Gotowy chłodnik przelewamy do miseczek, ozdabiamy kandyzowaną skórką z cytryny.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl

 


Współpraca