Cytrynowy chłodnik z kardamonem
Składniki na 2 osoby:
2 szklanki mleka
- 200 g serka topionego twarogowego Delisia marki Sertop
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki miodu, cukru lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki ziaren kardamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Ostrym nożem odcinamy żółtą część skórki z cytryny. Siekamy w wąskie paski, wkładamy do teflonowej patelni, dodajemy wodę, cukier i podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut do momentu, aż powstały syrop zredukuje się.
Uwaga:
Zbyt długie gotowanie może spowodować, że skórka stwardnieje!
Kardamon ucieramy w moździerzu, wsypujemy do blendera wraz z mlekiem, serkiem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość miksujemy na gładką masę i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Gotowy chłodnik przelewamy do miseczek, ozdabiamy kandyzowaną skórką z cytryny.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl