Czekoladowe brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym SERTOP

Składniki:

Ciasto:



50 g mąki pszennej



400 g konserwowej czerwonej fasoli



200 g czekolady deserowej



2 jaja



1/2 łyżeczki soli



2 łyżki niesłodzonego kakao



150 g cukru trzcinowego



100 g masła



50 g masła klarowanego



100 g serka topionego Gouda lub śmietankowego



Krem czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady



30 g masła klarowanego



50 g drobnego cukru



125 ml schłodzonej śmietany 30%



Malinowa bita śmietana:

125 ml schłodzonej śmietany 30%



50 g malin



50 g cukry



Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i powoli dodajemy do niej rozpuszczona czekoladę.

Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.

Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy. Jaja ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli ubijając, dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując, dodajemy sól, mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średniej wielkości. Pieczemy 30-35 minut, a następnie ciasto studzimy, przekrawamy na dwie części i przekładamy musem czekoladowym. Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca