Czekoladowe brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym SERTOP
Składniki:
Ciasto:
50 g mąki pszennej
400 g konserwowej czerwonej fasoli
200 g czekolady deserowej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
150 g cukru trzcinowego
100 g masła
50 g masła klarowanego
100 g serka topionego Gouda lub śmietankowego
Krem czekoladowy:
150 g gorzkiej czekolady
30 g masła klarowanego
50 g drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietany 30%
Malinowa bita śmietana:
125 ml schłodzonej śmietany 30%
50 g malin
50 g cukry
Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i powoli dodajemy do niej rozpuszczona czekoladę.
Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.
Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy. Jaja ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli ubijając, dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując, dodajemy sól, mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy o średniej wielkości. Pieczemy 30-35 minut, a następnie ciasto studzimy, przekrawamy na dwie części i przekładamy musem czekoladowym. Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl