Domowa pizza orkiszowa

Dlaczego warto mieć kawałek sera w lodówce? Na czarną godzinę, bo ser daje nieograniczone możliwości kulinarne! Możesz zrobić z niego zupę, sos do warzywnych przekąsek lub pyszną pizzę! Taką, jak lubisz najbardziej!



Składniki na ciasto:




  • 350ml mąki orkiszowej

  • 100ml letniej wody

  • 10g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • ½ łyżeczki cukru

  • 1 łyżka masła klarowanego



Składniki dodatkowe:


  • 150ml gotowego sosu pomidorowego

  • 3cm plaster sera topionego „do krojenia” marki Sertop

  • suszone pomidory z zalewy



Do dekoracji: natka pietruszki lub liście bazylii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki „na ciasto” wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Gotową pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy, startym na tarce serem. Na wierzch nakładamy suszone pomidory lub inne, ulubione składniki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, z grzaniem „od dołu”.

Po ok. 10 minutach pizza jest gotowa. Dekorujemy ją natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.com.pl


Współpraca