Domowa pizza orkiszowa
Dlaczego warto mieć kawałek sera w lodówce? Na czarną godzinę, bo ser daje nieograniczone możliwości kulinarne! Możesz zrobić z niego zupę, sos do warzywnych przekąsek lub pyszną pizzę! Taką, jak lubisz najbardziej!
Składniki na ciasto:
- 350 ml mąki orkiszowej
- 100 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
Składniki dodatkowe:
- 150 ml gotowego sosu pomidorowego
- 3 cm plaster sera topionego „do krojenia” marki Sertop
- suszone pomidory z zalewy
Do dekoracji: natka pietruszki lub liście bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki „na ciasto” wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Gotową pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy, startym na tarce serem. Na wierzch nakładamy suszone pomidory lub inne, ulubione składniki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, z grzaniem „od dołu”.
Po ok. 10 minutach pizza jest gotowa. Dekorujemy ją natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.com.pl