Domowa pizza orkiszowa

Dlaczego warto mieć kawałek sera w lodówce? Na czarną godzinę, bo ser daje nieograniczone możliwości kulinarne! Możesz zrobić z niego zupę, sos do warzywnych przekąsek lub pyszną pizzę! Taką, jak lubisz najbardziej!



Składniki na ciasto:

  • 350 ml mąki orkiszowej
  • 100 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego

Składniki dodatkowe:

  • 150 ml gotowego sosu pomidorowego
  • 3 cm plaster sera topionego „do krojenia” marki Sertop
  • suszone pomidory z zalewy

Do dekoracji: natka pietruszki lub liście bazylii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki „na ciasto” wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Gotową pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy, startym na tarce serem. Na wierzch nakładamy suszone pomidory lub inne, ulubione składniki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, z grzaniem „od dołu”.

Po ok. 10 minutach pizza jest gotowa. Dekorujemy ją natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.com.pl

 


Współpraca