FESENJAN – Kurczak w słodko-kwaśnym sosie z granatów i orzechów włoskich
Składniki: ¼ szklanki oleju, 1 kg kurczaka pokrojonego na kawałki, 1 duża cebula posiekana i podsmażona, 200 g orzechów zmielonych, 2 szklanki wody, 200 g pasty z granatów lub obranych owoców, 2-3 łyżki cukru, sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kawałki kurczaka, sól, pieprz, kurkumę i połowę podsmażonej cebuli. Mięso smażyć na złoto-brązowy kolor.
- Dodać zmielone orzechy włoskie i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
- Dodać wodę i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut aż kurczak będzie gotowy.
- Dodać pastę z granatów, cukier, sól i pieprz.
- Doprawić do smaku aby uzyskać zbilansowany słodko-kwaśny sos.
- Dusić bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut. Podawać z gotowanym ryżem.