FigAnd stawia na inwestycje pro-ekologiczne

17.09.2019 -
W 2019 i 2020 roku Zakład Mleczarski FigAnd przeprowadza szereg kosztownych inwestycji, których efektem jest ograniczenie wpływu zakładu na środowisko naturalne.
FigAnd w ramach inwestycji na rok 2018-2020, do końca bieżącego roku zamienia opakowania z polistyrenu (PS) na łatwy w recyclingu polipropylen (PP), który wraz z tworzywem HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Zmiana ta wymaga wiele pracy graficznej, wdrożeniowej, a także testowania na nowych materiałach, jednakże dobro ekologiczne jest dla firmy Figand obecnie priorytetem. – Zakupiliśmy nowej generacji linie produkcyjne eliminujące straty opakowań plastikowych, zużycie surowca tekturowego oraz zużycie wody i prądu. Im nowocześniejsze umaszynowienie, tym mniej błędów i odpadów przy pracy – opowiada Leszek Figarski, współwłaściciel i prezes firmy FigAnd.
Ponadto, wszyscy dostawcy kartonów tekturowych firmy FigAnd posiadają certyfikat FSC. Certyfikacja FSC oznacza, że drewno w ramach produktu pochodzi z materiałów z recyklingu, albo z drewna kontrolowanego pozyskanego zgodnie z prawem obywatelskim i bez naruszenia praw ekologicznych.
Kolejną inwestycją jest zakup instalacji do wytwarzania wody lodowej opartej na innowacyjnej technologii w postaci sprężarek bazujących na propanie, która posiada większą wydajność chłodniczą, jest wysoko energooszczędna i przyjazna dla środowiska. Inwestycja ta eliminuje wysyłanie gazów cieplarnianych do atmosfery.
W 2019 roku firma FigAnd zakupiła także nowoczesną stacje mycia CIP. Dzięki zastosowaniu precyzyjnych i czułych urządzeń, zakład odzyskuje część wody z płukania i ponownie używa jej do płukania wstępnego, zaoszczędzając na czystej wodzie, której obecnie w Polsce zaczyna brakować. Ponadto, w 2020 roku firma planuje rozbudowę i modernizację zakładowej oczyszczalni ścieków. Inwestycja ta pozwoli na uzyskanie lepszych parametrów oczyszczonej wody co będzie miało bezpośredni korzystny wpływ na środowisko naturalne.
Figand istnieje od 1992 roku i prężnie się rozwija, na co wskazuje silna współpraca z zagranicznymi koncernami. Zakład Mleczarski Figand to polska firma rodzinna, która zatrudnia 130 pracowników, posiada najwyżej certyfikowane systemy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS, i skupia się na produkcji kilku wyrobów o wysokiej jakości, takich jak twarogi, śmietany i serki homogenizowane. Firma mocno postawiła także na branżę HoReCa oraz gotowe termostabilne nadzienia kremowe i serowe dla branży cukierniczej i piekarniczej.
(17.09.2019 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl, fot. portalspozywczy.pl)