Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego
Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe
Składniki:
230 g filetu z sandacza ze skórą
100 g dowolnego typu makaronu
2 plastry sera topionego Złoty Ementaler SERTOP
2 kromki chleba pszennego tostowego
1 łyżeczka ulubionych ziół
20 g masła klarowanego
1 szt. Cytryny
garść posiekanej pietruszki zielonej
150 ml śmietany 30%
kilki grzybków do dekoracji
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
aRybę osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwa równe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron. W tym czasie w blenderze miksujemy chleb tostowy, masło klarowane, zioła, ser topiony i odrobinę soku z cytryny, tak aby powstała nam kruszonka. Gotową kruszonkę układamy na filetach z ryby i rumienimy przez kilka minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. W garnku z osoloną i gotującą się wodą gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu obok ryby. Na pozostałym maśle smażymy grzybki, którymi udekorujemy nasze danie. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodając do niej sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby powstał nam gładki cytrynowy sos, który podajemy do naszego dania .
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl