Gdzie wino spotyka się z serem – SM Ryki na Święcie Wina w Janowcu 2025

W dniach 24-25 maja dziedziniec Zamku w Janowcu nad Wisłą ponownie stanie się sercem polskiej enoturystyki – wszystko za sprawą XV edycji Święta Wina, które co roku przyciąga miłośników regionalnych smaków i dobrej atmosfery. Wśród tegorocznych partnerów znajdzie się również Spółdzielnia Mleczarska Ryki – producent dojrzewających serów żółtych, który zaprosi gości do swojej plenerowej strefy smaków.

Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły, Muzeum Zamek w Janowcu i Gminę Janowiec to święto lokalnej kultury, smaku i gościnności. Pod hasłem „Gdzie wino spotyka się z serem”, SM Ryki przygotowuje atrakcje łączące świat wina i sera – m.in. degustacje produktów, propozycje foodpairingowe, konkursy oraz relaks w specjalnie zaaranżowanej strefie z leżakami, piknikowymi kocami i aktywnościami dla dzieci.

 Święto Wina w Janowcu to idealne miejsce, by opowiadać o kulturze serowarskiej i pokazywać, że polskie sery doskonale komponują się z lokalnymi winami. To także wyjątkowa okazja, by zaprosić gości do świata dobrego smaku, podkreślić uniwersalność i naturalność naszych produktów oraz promować lokalną gościnność i dziedzictwo kulinarne regionu – mówi Krzysztof Kłos, wiceprezes ds. handlu i marketingu SM Ryki.

W strefie SM Ryki nie zabraknie inspiracji do tworzenia idealnej deski serów – z podpowiedziami, jak dobierać sery do win, jak je prezentować i z czym serwować. Marka zaprezentuje m.in. swoje flagowe propozycje: Rycki Koneser, Cezar i Ramzes – sery twarde, dojrzewające, o głębokim smaku, które świetnie odnajdują się w towarzystwie wytrawnych, lokalnych win z odmian takich jak Pinot Noir, Regent czy Chardonnay. Pojawi się również pokaz kulinarny z Ryckim serem w roli głównej oraz inne pomysły na autorskie przepisy z serami – od klasycznej deski serów, po domowego Club Sandwicha z Ryckim Maasdamem. Dodatkową atrakcją będą loty na uwięzi Ryckim balonem.

Obecność SM Ryki wpisuje się w ideę wydarzenia, które łączy tradycję z nowoczesnością, celebrując bogactwo Małopolskiego Przełomu Wisły – zarówno pod względem winiarskim, jak i gastronomicznym.

W programie imprezy zaplanowano koncerty, występy artystyczne, spotkania z winiarzami oraz degustacje najlepszych produktów i trunków z regionu.   
***
Spółdzielnia Mleczarska w Rykach od niemal 100 lat produkuje najwyższej jakości sery dojrzewające. Każdy kilogram sera powstaje z 10 litrów mleka dostarczanego przez 919 lokalnych rolników – właścicieli spółdzielni. Dziennie produkowanych jest aż 45 ton sera, które trafiają na stoły zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ser Rycki Active Protein Plus to owoc tej tradycji, ale również odpowiedź na nowoczesne potrzeby konsumentów.
 

Współpraca