GHOTAB – Perskie słodkie pierożki
Składniki:
Ciasto: 2 żółtka jaj, 1 kubek jogurtu, 100 g oleju, 150 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, ½ kubka margaryny
Nadzienie: 250 g zmielonych orzechów włoskich, 150 g cukru pudru, 1 łyżka zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Zmieszać dokładnie żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i olej. Dodać jogurt.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do całości. Mieszać do wyrobienia jednolitego i gładkiego ciasta.
- Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 mm i wykrawać kółka.
- Przygotować nadzienie: wymieszać orzechy włoskie z cukrem pudrem i kardamonem.
- Nakładać małą ilość nadzienia na każde kółko z ciasta.
- Składać kółka na pół zawijając ściśle brzegi.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pierożki na złoto-brązowy kolor. Wykładać na talerz z papierem do odtłuszczenia
- Serwować po wystudzeniu posypane cukrem pudrem.