Gruszki na ciepło

Czas przygotowania 35 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:




  • 100 g sera Lazur Błękitny

  • 2 duże twarde gruszki

  • 6 orzechów włoskich

  • 2 łyżki miodu

  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina



Sposób przygotowania:

  1. Gruszki przekroić wzdłuż na dwie połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Do każdej gruszki we wgłębienia po nasionach włożyć kawałki sera Lazur Błękitny. Tak przygotowane owoce wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170oC, ok. 15-20 minut.
  3. Na patelnię wrzucić orzechy, smażyć przez chwilę, a następnie dodać miód oraz wino. Całość lekko podgrzać.
  4. Gruszkę udekorować orzechami włoskimi w zalewie. Podawać na ciepło.

Współpraca