Hamburger warzywny z serkiem i domowym guacamole
Składniki na 2 osoby:
- 2 bułki hamburgerowe,
- dwie 100g kostki dowolnego serka topionego marki SERTOP np. z papryką lub ze słonecznikiem,
- 4 łyżki poszatkowanej sałaty lodowej,
- 4 duże krążki pomidora,
- kilka krążków cebuli.
Składniki na pastę guacamole:
- ½ dojrzałego awokado,
- 2 cm kawałek papryczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP,
- Sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki.
Przygotowanie hamburgerów:
Bułki przecinamy na 2 części, na każdą część kładziemy ¼ plastra serka topionego i zapiekamy w piekarniku (lub mikrofalówce) do momentu, aż ser będzie miękki i gorący.
W tym czasie przygotowujemy guacamole:
Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie blendujemy z masłem, czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na gotowe hamburgery układamy sałatę, pomidora, cebulę oraz guacamole. Hamburgery składamy i podajemy do stołu.
Smacznego!