Hamburger warzywny z serkiem i domowym guacamole

Składniki na 2 osoby:


  • 2 bułki hamburgerowe,

  • dwie 100g kostki dowolnego serka topionego marki SERTOP np. z papryką lub ze słonecznikiem,

  • 4 łyżki poszatkowanej sałaty lodowej,

  • 4 duże krążki pomidora,

  • kilka krążków cebuli.



Składniki na pastę guacamole:

  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 cm kawałek papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki.

Przygotowanie hamburgerów:

Bułki przecinamy na 2 części, na każdą część kładziemy ¼ plastra serka topionego i zapiekamy w piekarniku (lub mikrofalówce) do momentu, aż ser będzie miękki i gorący.

W tym czasie przygotowujemy guacamole:

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie blendujemy z masłem, czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na gotowe hamburgery układamy sałatę, pomidora, cebulę oraz guacamole. Hamburgery składamy i podajemy do stołu.

Smacznego!


Współpraca