Inauguracja Roku Akademickiego 2024/2025 Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
Dnia 4 października 2024 roku odbyła się inauguracja Roku Akademickiego 2024/2025 Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Uroczystość miała miejsce w Sali Kongresowej Centrum Konferencyjno-Szkoleniowego i zgromadziła grono studentów, pracowników naukowych, władz uczelni oraz zaproszonych gości, takich jak: dr inż. Marcin Kulasek – Sekretarz Stanu Ministerstwa Aktywów Państwowych, Dariusz Kaczmar – Z-ca Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w imieniu Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Justyna Sarna-Pezowicz – II Zastępca Prezydenta Miasta Olsztyna, Arkadiusz Pisarek – Prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rewizyjnego, Tadeusz Proczek – Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, Mateusz Cygan – Dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, prof. dr hab. inż. Władysław Chojnowski, prof. dr hab. inż. Elżbieta Gujska, prof. dr hab. Krystyna Skibniewska, prof. dr hab. inż. Tadeusz Stachowski, prof. dr hab. inż. Lidia Zander oraz prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander. Byli obecni także przedstawiciele przemysłu: Diversey Polska Sp. z o.o., Ecolab Sp. z o.o., Europejska Grupa Technologiczna, Foss Polska Sp. z o.o., Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, Lactalis Polska Sp. z o.o., MPSystem Sp. z o.o., Multivac Sp. z o.o., Noack, Novonesis, OSM Kosów Lacki, OSM w Łowiczu, OSM Wart-Milk, Asti, Spółdzielnia Mleczarska "Mlekpol" w Grajewie, Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita, Tetra Pak Sp. z o.o., Trepko Sp. z o.o., Zentis Polska Sp. z o.o. oraz Superior Sp. z o.o.
Ceremonię rozpoczęła dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. Justyna Żulewska przemówieniem – powitała nowych studentów oraz podkreśliła znaczenie kształcenia w dziedzinie nauk o żywności w kontekście współczesnych wyzwań, takich jak bezpieczeństwo żywnościowe, zdrowie publiczne oraz zrównoważony rozwój. Dziekan nawiązała do bogatej tradycji wydziału, wskazując na osiągnięcia jego pracowników oraz studentów, które przyczyniły się do rozwoju nauk o żywności zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Inaugurację uświetniły wystąpienia zaproszonych gości, w tym przedstawicieli lokalnych władz samorządowych oraz branży spożywczej, którzy podkreślili znaczenie współpracy między nauką a przemysłem. Podczas swoich przemówień zwrócili uwagę na rosnące potrzeby rynku oraz możliwość wykorzystania nowoczesnych technologii w produkcji i przetwarzaniu żywności. Wystąpienia dostępne są na naszym portalu.
Częścią uroczystości była również tradycyjna immatrykulacja nowych studentów, podczas której poznali oni symbole i wartości uczelni oraz zostali zachęceni do aktywnego uczestnictwa w życiu akademickim i kulturalnym wydziału. Wydarzenie to było doskonałą okazją do nawiązania relacji między starszymi a młodszymi studentami.
W drugiej części odbył się wykład inauguracyjny przeprowadzony przez dr inż. Joannę Ciborską "Słodkie życie bez cukru".
Podczas inauguracji nastąpiło także rozdanie nagród w konkursach organizowanych corocznie przez firmy: Zentis Polska Sp. z o.o., Ecolab Sp. z o.o. oraz Tetra Pack Sp. z o.o.
Tematem przewodnim X edycji konkursu firmy Zentis było: "Zrównoważone odżywianie – nakarm swój umysł, ciało i ducha" Kapituła konkursu w tegorocznej edycji przyznała tytuł laureata wszystkim uczestnikom konkursu. III miejsce (3000 zł) zdobyła Tatsiana Alizarovich za deser na bazie dyni z płatkami owsianymi, chia, goi i cynamonem, Healthy Pumpkin; II miejsce (5000 zł) zajęła Izabela Kalwejt za mus jogurtowo-mleczny z wsadem z czarnej porzeczki i dodatkiem kolagenu, Kolagurt; I miejsca (10 000 zł) przyznano za trzy innowacyjne produkty: Brygida Andrzejczyk i Klaudia Zabielska za mrożony deser mleczny z dodatkiem papai, batata, kolagenu i lecytyny, Kolagenowa papaja; Maciej Gęsicki za ciasto fasolowo-bananowe z kakao, orzechami, cynamonem, kardamonem i polewą malinową; Kinga Karwacka za jogurt pitny brzoskwiniowo-pomidorowy z siemieniem lnianym, colostrum i pyłkiem pszczelim, HOLISTICO. Tematem przewodnim XI edycji konkursu w roku 2025 będzie: Snack Lab – zdrowie, uroda, kondycja w rytmie Zero Waste.
Nagroda od firmy Ecolab jest przyznawana dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych. Nagrodę wręczył Łukasz Samul. Zwycięzcą konkursu firmy Ecolab dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych 2023/2024 została: mgr inż. Marta Popielarczyk. Osoby wyróżnione: mgr inż. Brygida Andrzejczyk, mgr inż. Kinga Karwacka
Nagroda od firmy Tetra Pak przeznaczona jest dla najlepszego studenta Wydziału i przyznawana od 1998 roku. Kryterium uzyskania nagrody jest uzyskanie średniej ocen ze studiów minimum 4,0 i z egzaminów końcowych minimum 4,5. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak przystąpiło 3 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności:
Kamil Góralski ukończył studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienia w zakresie technologii produktów roślinnych, uzyskując średnią 4,68, oraz studia II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka w zakresie technologia żywności, uzyskując średnią 4,92. W trakcie studiów udzielał się w Kole Naukowym Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych. Odbył praktyki w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Swoją przyszłość wiąże z działalnością biznesową jako manadżer lub główny technolog. Znajomość języka angielskiego biegła.
Kinga Karwacka ukończyła studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienia w zakresie technologii mleczarskiej, uzyskując średnią ocen 4,66, oraz studia II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, oraz Zootechnika, uzyskując średnią 4,77. Ukończyła studia podyplomowe w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, posiada certyfikat audytora wewnętrznego w zakresie bezpieczeństwa żywności. Przewodnicząca Koła Naukowego Technologów Mleczarstwa i wiceprzewodnicząca Koła Naukowego Biohazard. Zwyciężczyni Konkursu Sensorycznego EUROPEL w kategorii Masło. Autorka i współautorka artykułów i referatów. Uczestniczka Międzynarodowych Seminariów Kół Naukowych. Pracuje jako kierownik zmiany w zakładzie produkcyjnym Lactalis przy produkcji serów pleśniowych. Znajomość języka angielskiego średniozaawansowana.
Oskar Nowak ukończył studia I stopnia na kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna, uzyskując średnią ocen 4,75, oraz studia II stopnia na tym samym kierunku, uzyskując średnią 4,90. Praca dyplomowa dotyczyła projektowania dań z wykorzystaniem analogów mięsa i produktów pochodzenia roślinnego. Ukończył kursy asystenta managera restauracji, kelnera, barmana, baristy i sommeliera. Laureat konkursów kulinarnych. Wolontariusz PCK. Obecnie stażysta w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz student studiów trzeciego stopnia w Szkole Doktorskiej na macierzystej uczelni. Znajomość języka angielskiego zaawansowana.
Decyzją Kapituły Laureatem Nagrody Tetra Pak (wysokość nagrody 5 tys. euro), został: Oskar Nowak
Prezes firmy Multivac Sp. z o.o. ogłosił nowy konkurs dla najlepszego absolwenta studiów inżynierskich pierwszego stopnia. Nagrodą będzie wyjazd szkoleniowy dla absolwenta i jego promotora do fabryki maszyn pakujących Multivac w Niemczech w Wolfertschwenden oraz nagroda rzeczowa: tablet.
Wydarzenie to z pewnością mogło zainspirować młodych ludzi do podejmowania nowych inicjatyw oraz do aktywnego działania w zakresie nauk o żywności, które odgrywają tak istotną rolę w naszym codziennym życiu.