Kapusta pak choy z serem
Ta chińska kapusta ma niesamowite właściwości: nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale ma także silne działania przeciwzapalne, a przy tym jest niskokaloryczna.
Można ją gotować, zapiekać a także smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Składniki dla2 osób:
- 2 kapusty pak choy
- jeden, dwucentymetrowy plaster sera topionego „do krojenia” marki Sertop
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy w 1cm paski, myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie wrzucamy białe części na rozgrzaną patelnię i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy zieloną część oraz ser. Całość podsmażamy do momentu, aż ser się rozpuści lub wkładamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na ok. 5-6 minut (200stopni).
Gorącą potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!