Karkówka z grilla
Czas przygotowania 40 min
Przepis na 4 osoby
Składniki:
- 800 g karkówki - 4 plastry
MARYNATA:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
DRESSING:
- 100 g sera Lazur Błękitny
- 200 ml śmietanki 36%
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dressing: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny i doprowadzić do wrzenia (nie gotować). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Marynata: musztardę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do grilla wymieszać w miseczce. Przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie).
- Mięso ułożyć na rozgrzanym grillu i piec równomiernie z obu stron. Podawać z przygotowanym wcześniej dressingiem.