Karkówka z grilla

Czas przygotowania 40 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:




  • 800 g karkówki - 4 plastry



MARYNATA:


  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1-2 ząbki czosnku

  • przyprawa do grilla



DRESSING:


  • 100 g sera Lazur Błękitny

  • 200 ml śmietanki 36%

  • 1/2 cytryny

  • sól

  • pieprz



Sposób przygotowania:

  1. Dressing: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny i doprowadzić do wrzenia (nie gotować). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Marynata: musztardę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do grilla wymieszać w miseczce. Przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie).
  3. Mięso ułożyć na rozgrzanym grillu i piec równomiernie z obu stron. Podawać z przygotowanym wcześniej dressingiem.

Współpraca