KASHK-E BADEMJAN – Pasta z bakłażana

Składniki: 1 kg bakłażana, 1 średni pomidor, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 1 kubek posiekanej i podsmażonej cebuli, ½ łyżki posiekanego i podsmażonego czosnku, 2 łyżki suszonej mięty, sól, czarny pieprz, ewentualnie kurkuma, 2 łyżki oleju, ½ kubka Kashk lub jogurtu greckiego lub śmietany



Przygotowanie:

  1. Obrać bakłażany ze skórki, pokroić w plastry, posolić.
  2. W rondlu podgrzać rozgniecione pomidory z cebulą i czosnkiem.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć bakłażany.
  4. Rozgnieść usmażone bakłażany i dodać je do rondla. Dusić razem z pomidorami, cebulką i czosnkiem do całkowitej miękkości.
  5. Zmieszać Kashk z 1/3 szklanki wody, dodać do rondla i dusić jeszcze pół godziny. Zamiast Kashk można dodać jogurt lub śmietanę i dusić razem przez kilka minut.
  6. W rondlu rozgnieść lub zmiksować całość do pulpowatej konsystencji.
  7. Do rondla dodać orzechy włoskie i dusić przez 5 minut.
  8. W oddzielnym garnku podsmażyć krótko na oleju suszoną miętę.
  9. Danie serwować na płaskim talerzu. Udekorować Kashk lub śmietaną, podsmażona cebulką, czosnkiem i miętą.

Współpraca