KEBAB – Smażone lub grillowane mięso z chlebem lub warzywami

Składniki: 225 g mielonej wołowiny, 1 mała cebula – starta, sól, czarny pieprz, przyprawa perska Advieh, kurkuma, 4 łyżki oleju, 3 małe pomidory, papryka, chleb Sangak lub pita



Przygotowanie:

  1. Wymieszać w misce startą cebulę z mieloną wołowiną.
  2. Dodać sól, czarny pieprz, przyprawę perską Advieh, kurkumę i wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej.
  4. Na patelni rozłożyć płasko mięso na całej powierzchni. Podsmażyć z jednej strony i za pomocą drewnianej łopatki podzielić mięso na paski grubości ok. 4 cm.
  5. Wysmażyć z jednej a następnie z drugiej strony odwracając paski mięsa na patelni. Mięso można też nałożyć na metalowy szpadel i grillować z obu stron
  6. Podsmażyć lub grillować pomidory i paprykę.
  7. Całość zawijać w ogrzany chleb Sangak lub pita.

Współpraca