KEBAB – Smażone lub grillowane mięso z chlebem lub warzywami
Składniki: 225 g mielonej wołowiny, 1 mała cebula – starta, sól, czarny pieprz, przyprawa perska Advieh, kurkuma, 4 łyżki oleju, 3 małe pomidory, papryka, chleb Sangak lub pita
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce startą cebulę z mieloną wołowiną.
- Dodać sól, czarny pieprz, przyprawę perską Advieh, kurkumę i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Na patelni rozłożyć płasko mięso na całej powierzchni. Podsmażyć z jednej strony i za pomocą drewnianej łopatki podzielić mięso na paski grubości ok. 4 cm.
- Wysmażyć z jednej a następnie z drugiej strony odwracając paski mięsa na patelni. Mięso można też nałożyć na metalowy szpadel i grillować z obu stron
- Podsmażyć lub grillować pomidory i paprykę.
- Całość zawijać w ogrzany chleb Sangak lub pita.