Klopsiki z Hauskyjzą

Składniki:


  • 300 g mięsa mielonego z indyka

  • 80 g sera smażonego z kminkiem „Hauskyjza” SERTOP

  • 300g bułki tartej

  • 2 jajka

  • 200g masła klarowanego SERTOP do smażenia

  • 80 g żurawiny

  • 100 ml śmietanki 30%

  • sól i pieprz



Sposób przygotowania:

W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, 100 g bułki tartej, solą i pieprzem. Gdy dobrze wymieszamy składniki formujemy nie za duże kule, a do środka dodajemy kawałeczek sera smażonego. Obtaczamy wszystkie kule w bułce tartej i smażymy w głębszej ilości tłuszczu na złoty kolor. W rondelku zagrzewamy śmietankę i dodajemy żurawinę, aby powstał nam słodki sos śmietanowy. Kulki idealnie smakują na ciepło z sosem, jak i na zimno.

Smacznego!

www.serkiwkuchni.pl


Współpraca