Klopsiki z Hauskyjzą
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 80 g sera smażonego z kminkiem „Hauskyjza” SERTOP
- 300g bułki tartej
- 2 jajka
- 200g masła klarowanego SERTOP do smażenia
- 80 g żurawiny
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, 100 g bułki tartej, solą i pieprzem. Gdy dobrze wymieszamy składniki formujemy nie za duże kule, a do środka dodajemy kawałeczek sera smażonego. Obtaczamy wszystkie kule w bułce tartej i smażymy w głębszej ilości tłuszczu na złoty kolor. W rondelku zagrzewamy śmietankę i dodajemy żurawinę, aby powstał nam słodki sos śmietanowy. Kulki idealnie smakują na ciepło z sosem, jak i na zimno.
Smacznego!
www.serkiwkuchni.pl