Knedle z serkiem topionym
Składniki dla 2 osób:
- ½ kg ugotowanych, gorących ziemniaków,
- 15 dag mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP,
- 1 łyżeczka soli,
- 100g kostka dowolnego serka topionego marki SERTOP np. śmietankowy,
- Opcjonalnie: natka pietruszki.
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie mieszamy z mąką, masłem, jajkiem oraz solą i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, z którego odcinamy porcje ciasta. Następnie z każdej porcji robimy kulki, spłaszczamy je, a do środka dajemy kostkę serka topionego o wielkości 1cmx1cm. Ciasto zawijamy i wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 minut.
Bułkę tartą podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Wkładamy ugotowane knedle i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na talerzu z natką pietruszki.
Smacznego!