KOOFTEH TABRIZI – Kotleciki mięsno-ryżowe

Kotleciki: ½ kg mielonej wołowiny, 100 g ryżu przepłukanego zimną wodą, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki suszonego estragonu, 2 pęczki pietruszki drobno posiekanej, 1 kubek pora drobno posiekanego, ½ kubka świeżego koperku, ½ kubka cebuli drobno posiekanej.



Sos: 3 łyżki oleju, 2 średnie cebule pokrojone w plastry, ¼ łyżki kurkumy, 1 kubek posiekanego pomidora, 1 łyżeczka soli, 5 szklanek wody, 1 kubek zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki przeznaczone na kotleciki. Formować małe zwarte kuleczki.
  2. Schłodzić kotleciki w lodówce przez 1 godzinę.
  3. W celu przygotowania sosu rozgrzać olej w rondlu lub na patelni, dodać cebulę i kurkumę. Smażyć przez ok. 3 minuty do przyrumienienia cebuli.
  4. Dodać pomidory i sól. Podsmażać kolejne 2 minuty.
  5. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia.
  6. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie.
  7. Pojedynczo mięsne kulki ściskać i wrzucać delikatnie do sosu uważając, żeby się nie rozpadły.
  8. Przykryć rondel i dusić powoli bez mieszania przez 45 minut.
  9. Dodać zielony groszek i dusić kolejne 10 minut. Sos zredukuje się a kulki mięsne zwiększą swoją objętość przez obecny w nich ryż.
  10. Serwować gorące kotleciki razem z sosem.

Współpraca