KOOFTEH TABRIZI – Kotleciki mięsno-ryżowe
Kotleciki: ½ kg mielonej wołowiny, 100 g ryżu przepłukanego zimną wodą, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki suszonego estragonu, 2 pęczki pietruszki drobno posiekanej, 1 kubek pora drobno posiekanego, ½ kubka świeżego koperku, ½ kubka cebuli drobno posiekanej.
Sos: 3 łyżki oleju, 2 średnie cebule pokrojone w plastry, ¼ łyżki kurkumy, 1 kubek posiekanego pomidora, 1 łyżeczka soli, 5 szklanek wody, 1 kubek zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki przeznaczone na kotleciki. Formować małe zwarte kuleczki.
- Schłodzić kotleciki w lodówce przez 1 godzinę.
- W celu przygotowania sosu rozgrzać olej w rondlu lub na patelni, dodać cebulę i kurkumę. Smażyć przez ok. 3 minuty do przyrumienienia cebuli.
- Dodać pomidory i sól. Podsmażać kolejne 2 minuty.
- Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Zwilżyć ręce w zimnej wodzie.
- Pojedynczo mięsne kulki ściskać i wrzucać delikatnie do sosu uważając, żeby się nie rozpadły.
- Przykryć rondel i dusić powoli bez mieszania przez 45 minut.
- Dodać zielony groszek i dusić kolejne 10 minut. Sos zredukuje się a kulki mięsne zwiększą swoją objętość przez obecny w nich ryż.
- Serwować gorące kotleciki razem z sosem.