Kotlety a'la ruskie

Składniki na 4 porcje:


  • Ser twarogowy półtłusty – 500 g

  • Ugotowane ziemniaki – 700 g

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 8 łyżek bułki tartej

  • ¼ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki pieprzu

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • ¼ szklanki oleju roślinnego do smażenia



Sposób przygotowania:

Przetrzyj ziemniaki przez praskę, a koper posiekaj drobno. Cebulę pokrój w małą kostkę i zeszklij na patelni. Połącz przeciśnięte ziemniaki, twaróg, zeszkloną cebulę, posiekany koperek, 1 jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, dokładnie mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. Przygotuj oddzielne naczynia z pozostałą bułką tartą oraz rozbełtanym jajkiem. Formuj niewielkie kotleciki z przygotowanej masy, obtaczając je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obu stron.


Współpraca