Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
1 mały chlebek np. razowy
100 g świeżego podgrzybka lub borowika
200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki
150 ml słodkiej śmietany
50 g masła klarowanego
1 pietruszka korzeń
sól i pieprz do smaku
pietruszka zielona do dekoracji
olej słonecznikowy do smażenia
białko
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki, następnie w garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Białko dokładnie roztrzepujemy i smarujemy nim dokładnie wewnętrzną część chlebka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy chlebek przez ok. 10 minut (zapobiega to namoknięciu chleba zupą). Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl