Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Składniki:

1 l bulionu warzywnego



1 mały chlebek np. razowy



100 g świeżego podgrzybka lub borowika



200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki



150 ml słodkiej śmietany



50 g masła klarowanego



1 pietruszka korzeń



sól i pieprz do smaku



pietruszka zielona do dekoracji



olej słonecznikowy do smażenia



białko



Sposób przygotowania:

Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki, następnie w garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Białko dokładnie roztrzepujemy i smarujemy nim dokładnie wewnętrzną część chlebka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy chlebek przez ok. 10 minut (zapobiega to namoknięciu chleba zupą). Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca