Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mały chlebek np. razowy
- 100 g świeżego podgrzybka lub borowika
- 200 g serka topionego złoty ementaler SERTOP
- 150 ml słodkiej śmietany
- 50 g masła klarowanego SERTOP
- 1 pietruszka korzeń
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka zielona do dekoracji
- olej słonecznikowy do smażenia
- białko jajka
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. W garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.
W innym naczyniu rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Smarujemy wnętrze roztrzepanym białkiem i zapiekamy przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy. Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.
Smacznego!
www.serkiwkuchni.pl