Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym
Składniki:
800 g małych buraków
3-4 sztuki szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1-1,5 litr bulionu warzywnego
Sól
Pieprz
Majeranek
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Ciasto drożdżowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 g drożdży instant (w proszku)
1 jajko
Pierożek drożdżowy:
200 g boczniaka
80 g grzybów shimeji
30 g posiekanej pietruszki zielonej
kilka plastrów sera topionego Cheddar Sertop
sól
pieprz
30 g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i każdy osobno zawijamy w srebrną folię. Pieczemy buraki ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone buraki kroimy w małą kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, czosnek – w plasterki. Cebulkę i czosnek szklimy na maśle klarowanym i dodajemy buraki, po czym chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, dolewamy bulionu.
Farsz z grzybów:
Boczniaki oczyszczamy pędzelkiem i kroimy w plasterki. Jeśli grzyby shimeji są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę zieloną i kawałki sera Cheddar.
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, a następnie rozciągamy tak, aby powstał placek o grubości ok 0,5 centymetra. Wycinamy z niego foremką małe placki. Na każdy placek nakładamy farsz z grzybów i sklejamy jak zwykłe pierogi. Pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy z góry rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia pierożków, ok. 10-15 minut. Barszcz dekorujemy chipsem z pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy wraz z gorącymi pierożkami grzybowo-serowymi. Pyszne danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl