Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym

Składniki:

800 g małych buraków



3-4 sztuki szalotki



3 ząbki czosnku



1 łyżka klarowanego masła



1-1,5 litr bulionu warzywnego



Sól



Pieprz



Majeranek



1/2 łyżeczki skórki z cytryny



Ciasto drożdżowe:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

3-4 g drożdży instant (w proszku)

1 jajko

Pierożek drożdżowy:

200 g boczniaka

80 g grzybów shimeji

30 g posiekanej pietruszki zielonej

kilka plastrów sera topionego Cheddar Sertop

sól

pieprz

30 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i każdy osobno zawijamy w srebrną folię. Pieczemy buraki ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone buraki kroimy w małą kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, czosnek – w plasterki. Cebulkę i czosnek szklimy na maśle klarowanym i dodajemy buraki, po czym chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, dolewamy bulionu.

Farsz z grzybów:

Boczniaki oczyszczamy pędzelkiem i kroimy w plasterki. Jeśli grzyby shimeji są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę zieloną i kawałki sera Cheddar.

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, a następnie rozciągamy tak, aby powstał placek o grubości ok 0,5 centymetra. Wycinamy z niego foremką małe placki. Na każdy placek nakładamy farsz z grzybów i sklejamy jak zwykłe pierogi. Pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy z góry rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia pierożków, ok. 10-15 minut. Barszcz dekorujemy chipsem z pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy wraz z gorącymi pierożkami grzybowo-serowymi. Pyszne danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl

 


Współpraca