Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym faszerowanym serem Cheddar Sertop

Składniki:

800 g małych buraków



3-4 sztuki cebulki szalotki



3 ząbki czosnku



1 łyżka masła klarowanego



1-1,5 litra bulionu warzywnego



Sól



Pieprz



Majeranek



1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny



Ciasto drożdżowe:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

3-4 g drożdży instant (w proszku)

1 jajko

 

Pierożek drożdżowy:

200g boczniaków

80 g grzybów shimeji

30 g posiekanej zielonej pietruszki

kilka plastrów sera topionego Cheddar Sertop

sól

pieprz

30 g masła klarowanego

 

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i każdy osobno zawijamy w srebrną folię. Pieczemy buraki ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone buraki obieramy i kroimy w małą kostkę. Szalotki obieramy i kroimy także w kostkę, a czosnek – w plasterki. Cebulkę i czosnek szklimy na maśle klarowanym, nastęnie dodajemy buraki i przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, dolewamy odpowiednią ilość bulionu.

Farsz z grzybów:

Boczniaki oczyszczamy pędzelkiem i kroimy w plasterki. Jeśli grzyby shimeji są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie grzyby smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i kawałki sera Cheddar.

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże , następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Ponownie mieszamy, tak aby składniki połączyły się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, a następnie rozciągamy tak, aby powstał placek o grubości ok 0,5 centymetra. Wycinamy z niego foremką małe placki. Na każdy placek nakładamy farsz z grzybów i sklejamy jak zwykłe pierogi. Pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy z góry rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia pierożków, ok. 10-15 minut.

Barszcz dekorujemy chipsem z pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim.

Podajemy wraz z gorącymi pierożkami grzybowo-serowymi.

Pyszne danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

M – m

 


Współpraca