Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami
Składniki:
- 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 kalafior
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.
Smacznego!