Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami

Składniki:


  • 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland

  • 1 biała cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 kalafior

  • 1 duży seler

  • 2 pietruszki

  • 1 ziemniak

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • Liść laurowy

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

  • Sól, pieprz



Dodatkowo:

  • Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

Smacznego!


Współpraca