Kruche babeczki ze złotym nadzieniem
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie i pieczenie
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki na ciasto:
- 110 g mąki krupczatki
- 110 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 150 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 100 g śmietany 18%
- 2 jajka
- łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
2. Ser pleśniowy Lazur Złocisty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekaną natkę.
3. Foremki do babeczek wykleić cienką warstwą ciasta i ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć np. fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 10 minut.
4. Do wystudzonych babeczek wlać masę serową i ponownie zapiekać w 175°C przez 10 minut.
5. Babeczki świetnie smakują jako dodatek do wielkanocnego żurku.