Kruche babeczki ze złotym nadzieniem

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie i pieczenie



Ilość porcji: 12 sztuk



Składniki na ciasto:


  • 110 g mąki krupczatki

  • 110 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 125 g masła

  • 2 łyżki zimnej wody

  • sól



Nadzienie:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

2. Ser pleśniowy Lazur Złocisty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekaną natkę.

3. Foremki do babeczek wykleić cienką warstwą ciasta i ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć np. fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 10 minut.

4. Do wystudzonych babeczek wlać masę serową i ponownie zapiekać w 175°C przez 10 minut.

5. Babeczki świetnie smakują jako dodatek do wielkanocnego żurku.


Współpraca