Laktoza i Ser Cheddar z największym procentowym wzrostem na GDT

6 maja 2025 roku podczas 379 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost wartości siedmiu produktów mleczarskich. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1285 pkt., do poziomu 1344 pkt., co stanowi wzrost o 4,6% w stosunku do aukcji z 15 kwietnia 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4516 USD/t.
W tym tygodniu spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jedynie mozzarella zanotowała spadek.Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,4%, cena – 7212 USD/t;
- Masło – wzrost o 3,8%, cena – 7992 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o 6,2%, cena – 3060 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o 12,0%, cena – 5519 USD/t;
- Laktoza – wzrost o 16,8%, cena – 1611 USD/t;
- Ser Mozzarella – spadek o 0,3%, cena – 4752 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,5%, cena – 2828 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 6,2%, cena – 4374 USD/t;
Kolejna 380 aukcja GDT odbędzie się 20 maja 2025 roku.