Lazurowe jajka w orzechowej skorupce
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 10
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 g orzechów włoskich
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane jajka przeciąć na połowy. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjąć żółtka i białka.
2. Żółtka i białka posiekać, połączyć ze startym na tarce serem pleśniowym Lazur Złocisty, pietruszką, surowym jajkiem, solą i pieprzem.
3. Masę jajeczną przełożyć z powrotem do skorupek.
4. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z tartą bułką. Każde napełnione jajko obficie posypać z wierzchu orzechami i docisnąć, aby posypka się przykleiła.
5. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.