Makowiec
Składniki ciasta:
- 15 g drożdży
- 300 ml mąki
- 50 ml cukru
- ¼ kostki masła
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
Składniki masy makowej:
- 100 ml miodu
- 350 ml potrójnie mielonego maku
- 100 ml mleka
- 100 ml rodzynek lub mieszanki pokrojonych, ulubionych bakalii
Składniki polewy:
- 100 g Sera topionego śmietankowego firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo: mak do posypania
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość wyrabiamy kilka minut w malakserze, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę makową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż mak napęcznieje. Przygotowujemy makowiec. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 0,5 cm i rozsmarowujemy na nim masę. Makowiec zawijamy, a następnie formujemy z niego kółko i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut (180oC). Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na makowiec. Posypujemy makiem.