Makowiec

Składniki ciasta:


  • 15 g drożdży

  • 300 ml mąki

  • 50 ml cukru

  • ¼ kostki masła

  • 100 ml mleka

  • 1 żółtko



Składniki masy makowej:

  • 100 ml miodu
  • 350 ml potrójnie mielonego maku
  • 100 ml mleka
  • 100 ml rodzynek lub mieszanki pokrojonych, ulubionych bakalii

Składniki polewy:

  • 100 g Sera topionego śmietankowego firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: mak do posypania

Przygotowujemy ciasto.

Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość wyrabiamy kilka minut w malakserze, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę makową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż mak napęcznieje. Przygotowujemy makowiec. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 0,5 cm i rozsmarowujemy na nim masę. Makowiec zawijamy, a następnie formujemy z niego kółko i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut (180oC). Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na makowiec. Posypujemy makiem.


Współpraca