Malinowy sos do kaczki i gęsi

Składniki:


  • 1 szklanka herbaty owocowej Bifix Malina (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)

  • 1/2 średniej cebuli białej

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka mąki ryżowej

  • 1 łyżka miodu gryczanego

  • Sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:

Przygotowujemy herbatę Bifix MALINA według instrukcji na opakowaniu, a następnie całkowicie ją studzimy. Herbatę umieszczamy w lodówce. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy przygotowane warzywa i całość podgrzewamy. Doprawiamy wszystko szczyptą soli i dusimy na wolnym ogniu, aż cebula stanie się rozpadająca i słodka. Mieszamy od czasu do czasu, aby zawartość w rondlu nie przywarła do dna. Do rondla wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy, aż całkowicie przyklei się do cebuli i zacznie przywierać do dna rondla. Następnie do rondla wlewamy połowę szklanki zimnej herbatę i za pomocą drewnianej łyżki dobrze wszystko mieszamy. Gdy już nic nie przywiera do dna rondla (powstał gładki sos), można dolać kolejną część herbaty. Jeśli sos ma już odpowiednią, ulubioną przez nas gęstość, można pominąć dolewanie całej herbaty.

Na koniec dodajemy do sosu odrobinę miodu, aby uzyskać jego odpowiednią słodycz. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przecedzamy sos przez gęste sitko do miski, a następnie zawartość miski umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się połączy z sosem. Gotowy, ciepły sos podajemy z ulubionym drobiem, jak np. kaczką czy gęsią. Sos doskonale sprawdzi się także do jaśniejszych mięs, jak np. do indyka lub schabu. Herbatę malinową można zastąpić inną herbatą Bifix, np. czarną porzeczką lub aronią.


Współpraca