Mięsne muffiny z kremem chrzanowym

Receptura zaczerpnięta ze zbiorów Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego regularnie bierze udział w atestacjach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Certyfikaty jakości programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT zdobyło 7 propozycji tej firmy. Jedną z nich jest Papryka konserwowa.



Składniki (na 12 mięsnych muffin):

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • szczypta ziół prowansalskich
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • Papryka konserwowa Ogródek Dziadunia, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzona dwukrotnie
  • olej i bułka tarta do wysmarowania foremki

Ziemniaczany krem:

  • 6 średnich ziemniaków
  • masło 82% (kawałek)
  • słodka śmietana
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) Ogródek Dziadunia
  • kolorowy pieprz, sól
  • drobny szczypiorek

Sposób przygotowania:

Mięso (jeśli nie używamy gotowego) mielimy, a cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso, jajko, paprykę, cebulę, a także przyprawy i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie całość i formujemy 12 kul. Formę do muffinek smarujemy lekko olejem, następnie obsypujemy ją bułką tartą. Wkładamy kule do formy, ugniatamy i wyrównujemy.

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (program góra/dół) na 30-40 minut.

Gdy muffiny się pieką obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodajemy do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.


Współpraca