Mięsne muffiny z kremem chrzanowym
Receptura zaczerpnięta ze zbiorów Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego regularnie bierze udział w atestacjach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Certyfikaty jakości programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT zdobyło 7 propozycji tej firmy. Jedną z nich jest Papryka konserwowa.
Składniki (na 12 mięsnych muffin):
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- majeranek
- szczypta ziół prowansalskich
- czosnek granulowany
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
- Papryka konserwowa Ogródek Dziadunia, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzona dwukrotnie
- olej i bułka tarta do wysmarowania foremki
Ziemniaczany krem:
- 6 średnich ziemniaków
- masło 82% (kawałek)
- słodka śmietana
- 2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) Ogródek Dziadunia
- kolorowy pieprz, sól
- drobny szczypiorek
Sposób przygotowania:
Mięso (jeśli nie używamy gotowego) mielimy, a cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso, jajko, paprykę, cebulę, a także przyprawy i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie całość i formujemy 12 kul. Formę do muffinek smarujemy lekko olejem, następnie obsypujemy ją bułką tartą. Wkładamy kule do formy, ugniatamy i wyrównujemy.
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (program góra/dół) na 30-40 minut.
Gdy muffiny się pieką obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodajemy do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.