Mini pizze z rukolą i pomidorkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 200 ml letniego mleka lub letniej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- kilka łyżek oliwy
- ser kremowy z Szynką Hochland w krążku
- pomidorki koktajlowe
- świeża rukola
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać mleko lub wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić (w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek) na 4-8 części, każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować serem kremowym z Szynką Hochland (trójkąt lub 1/2 trójkąta na każdy placek), obłożyć pomidorkami i piec około 4-5 minut na górnej szynie piekarnika rozgrzanego do 250 st. (grzanie góra-dół). Gotowe pizze udekorować świeżą rukolą i skropić oliwą.
Smacznego!