Mini pizze z rukolą i pomidorkami

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej

  • opakowanie drożdży instant

  • 200 ml letniego mleka lub letniej wody

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • kilka łyżek oliwy

  • ser kremowy z Szynką Hochland w krążku

  • pomidorki koktajlowe

  • świeża rukola



Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać mleko lub wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić (w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek) na 4-8 części, każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować serem kremowym z Szynką Hochland (trójkąt lub 1/2 trójkąta na każdy placek), obłożyć pomidorkami i piec około 4-5 minut na górnej szynie piekarnika rozgrzanego do 250 st. (grzanie góra-dół). Gotowe pizze udekorować świeżą rukolą i skropić oliwą.

Smacznego!

 


Współpraca