Mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1/2 szklanki pure z marchewki
- 250 ml mleka lub wody
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 80 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- Opakowanie serka kremowego Hochland Gouda z pomidorami i szczypiorkiem w kubku
- 100 g pure z marchewki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk - nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to serkiem kremowym Hochland zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!