​„Mleczarstwo dobre dla konsumenta i planety”

W dniach 10–13 czerwca 2025 roku w Olsztynie odbyło się XXXI Sympozjum „Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim” – INNODAIRY 2025, pod hasłem „Mleczarstwo dobre dla konsumenta i planety”. Spotkanie zgromadziło czołowych przedstawicieli branży mleczarskiej, naukowców, technologów, dostawców rozwiązań technologicznych i przedstawicieli administracji.

 

Nauka i przemysł ramię w ramię

Uroczystego otwarcia sympozjum dokonali rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. Jerzy Przyborowski oraz dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. Justyna Żulewska. Wydarzenie rozpoczęło się od wykładów plenarno-naukowych, koncentrujących się m.in. na gospodarowaniu wodą i ściekami w mleczarstwie, prozdrowotnych właściwościach mleka, śladzie węglowym produkcji mleczarskiej oraz innowacjach biotechnologicznych.
Wystąpienia prof. Wojciecha Janczukowicza, prof. Katarzyny Przybyłowicz i dr hab. Justyny Możejko-Ciesielskiej rzuciły światło na najnowsze badania i praktyczne zastosowania w zakresie ochrony środowiska i zdrowia.
 

Technologie, które zmieniają mleczarstwo

Druga część spotkania zdominowana była przez prezentacje firm oferujących nowoczesne rozwiązania dla przemysłu mleczarskiego. Zaprezentowano m.in.:
  • nowatorskie systemy pakowania (MULTIVAC, ULMA, Tetra Pak),
  • techniki membranowe i aseptyczne rozwiązania (A-LIMA-BIS, SIG, Bucher Unipektin),
  • technologie redukujące zużycie energii i poprawiające bezpieczeństwo mikrobiologiczne (FOSS, CALVATIS, METTLER TOLEDO),
  • podejścia do zdrowego odżywiania i funkcjonalnych produktów mleczarskich (HYDROSOL, DSM Firmenich, KERRY Taste & Nutrition).

Debata o przyszłości opakowań

Jednym z kluczowych wydarzeń była debata pt. „Opakowania – ewolucja czy rewolucja?”, w której udział wzięli Anita Sowińska podsekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu, Mariusz Dziwulski ekspert PKO Bank Polski, Katarzyna Grabarska z Jeronimo Martins Polska, Joanna Hecht z Tetra Pak, oraz Adam Uptas z Green Tree Group. Moderatorem debaty była dr inż. Anna Garczewska - Murzyn redaktor merytoryczny Przeglądu Mleczarskiego. Wymiana poglądów dotyczyła transformacji sektora opakowaniowego w kontekście zrównoważonego rozwoju, rosnących wymogów środowiskowych oraz oczekiwań konsumentów.
 

Przyszłość mleczarstwa

Sympozjum zakończyło się apelem o dalszą integrację nauki i przemysłu, inwestowanie w zrównoważone technologie i koncentrację na jakości produktów mleczarskich. Wyraźnie zaznaczono też rosnącą rolę edukacji konsumentów oraz potrzeby reagowania na zmieniające się trendy żywieniowe i ekologiczne.
INNODAIRY 2025 potwierdziło, że polskie mleczarstwo – dzięki innowacjom, świadomości ekologicznej i wysokiej jakości produkcji – ma potencjał, by być liderem nowoczesnego i odpowiedzialnego sektora żywności.
wystąpienie prof. Jerzego Przyborowskiego - Rektora UWM w Olsztynie
wystąpienie prof. Justyny Żulewskiej - Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie
A-Lima-Bis - Janusz Kroll
uczestnicy sympozjum
Debata "Opakowania - ewolucja czy rewolucja"
Ulma Packing - Rafał Bielaszka
Bucher Unipektin - Michał Powroźniak
Tewes - Bis - Krzysztof Łokucjewski
Sacco - Bartosz Kędzia
Lacto - Cezary Bukowski
mgr inż, Monika Małkowska-Kowalczyk, UWM
prof. dr hab. inż, Justyna Możejko - Ciesielska, UWM
Multivac - Paweł Sobieszczański
Foss - Patrycja Niedbalska
Neumo - Krzysztof Tetla
prof.dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, UWM
DSM Firmenich - Janne Brydda
Hydrosol - dr Katharina Burdorf
Zentis Polska - Monika Sowa, Karol Seliński
PGI - Wojciech Walesieniuk
AAK - Jacej Gorczyca
ATM - Marek Kozak
Multivac - Marcin Tomczyk
prof. dr inż. Mariusz Stolarski , UWM
uczestnicy sympozjum
prof. dr hab. Jerzy Przyborowski, Rektor UWM
prof. dr hab. Justyna Żulewska, Dziekan Wydziału Nauki o Żyności, UWM
dr Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną

Współpraca