Obiad z… e-booka

Zapraszamy na obiad! Na dobry początek tatar, później krem z brokułów i stek z polędwiczki, a na deser sernik. Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Więcej smacznych propozycji na każdą okazję zawiera e-book opracowany przez organizatorów tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność.

Krem z brokułów z grzankami i pastą feta, Chłopski tatar Dziadunia, Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym oraz Sernik puszysty – to tylko 4 spośród aż 85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Wyróżnienia przyznawane są wyłącznie artykułom żywnościowym posiadającym tzw. polski akcent, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysoką liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wszystkie produkty są sprawdzane indywidualnie podczas organizowanych co kwartał audytów. Najbliższa atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.

E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Zachęcamy do korzystania z zawartych w nim przepisów i… zapraszamy na obiad!

I. Chłopski tatar Dziadunia

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

Składniki:

  • mięso wołowe na tatar (polędwica wołowa, może być także rostbef lub udziec)
  • ogórki czosnkowo-koperkowe Ogródek Dziadunia
  • Papryka konserwowa firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • cebula perłowa lub szalotka
  • świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
  • olej
  • surowe żółtko (według upodobań)

Przygotowanie:

Mięso drobno siekamy, a ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy je do mięsa wraz z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Za pomocą ringu formujemy tatar, następnie układamy go na talerzu, na wierzchu umieszczamy żółtko; danie można ozdobić kiełkami.

II. Krem z brokułów z grzankami i pastą feta

Składniki (2 porcje):

1 Brokuł Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

  • grzanki
  • 0,5 op. sera feta
  • 0,5 op. śmietany
  • 1 l. wywaru warzywnego

Przygotowanie:

Umytego brokuła kroimy na części, zagotowujemy z bulionem przez 10 min, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

III. Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym

Składniki:

600 g polędwiczki wieprzowej

Składniki marynaty:

  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml piwa
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.

IV. Sernik puszysty

Składniki:

1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2 budynie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra śmietanki kremowej
  • sok z cytryny

Składniki ciasta (spodu):

  • 3 żółtka (białka do masy serowej)
  • 1,75 szklanki krupczatki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.

Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.


Współpraca