Pączki z mascarpone

Składniki:
- 250 g serka mascarpone Mlekpol
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka wódki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 700 ml oleju do smażenia
Przygotowanie: W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie mieszamy – powinno być lekko klejące i bardzo gęste. W średnim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczęcia smażenia. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładziemy na olej partiami. Pączki smażymy około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.