Pączki z mascarpone

Składniki:


  • 250 g serka mascarpone Mlekpol

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka wódki

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru

  • 700 ml oleju do smażenia



Przygotowanie: W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie mieszamy – powinno być lekko klejące i bardzo gęste. W średnim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczęcia smażenia. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładziemy na olej partiami. Pączki smażymy około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.

 


Współpraca