Papryka faszerowana chili con carne
Składniki:
- 4 średnie papryki
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ puszki fasoli czerwonej w zalewie
- ½ puszki kukurydzy
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- ser topiony w plastrach 130 g Gouda SERTOP
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 min. Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 3 min. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło i nie mało grudek. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i gotujemy przez ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oczyszczone połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na podpieczone papryki nakładamy plastry sera Gouda i zapiekamy ok 10 min.
Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl