Pasztet inaczej, czyli zielona terrina

Czas przygotowania: 40 minut + tężenie



Ilość porcji: 8



Składniki (na formę o wymiarach : 18 cm x 8 cm x 6 cm):




  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny

  • 650 g mrożonego zielonego groszku

  • 10-12 jajek przepiórczych

  • 0,5 l bulionu lub wody

  • 25 g żelatyny

  • sól

  • pieprz



Sposób przygotowania:

1. Mrożony groszek wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 8 minut (do miękkości). Odcedzić, przelać zimną wodą, by zachował ładny kolor. Zmiksować do konsystencji gładkiej masy, następnie przetrzeć przez sito.

2. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Masę z groszku wymieszać z 3/4 bulionu z żelatyną, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą 1/4 bulionu połączyć ze startym serem pleśniowym Lazur Błękitny.

3. Do foremki (najlepiej silikonowej) wlać bulion z żelatyną i serem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Gdy masa nieco się zetnie, ułożyć na niej 2 rzędy jajek i zalać masą groszkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Terrina świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub samodzielna przekąska.

 


Współpraca