Pasztet inaczej, czyli zielona terrina
Czas przygotowania: 40 minut + tężenie
Ilość porcji: 8
Składniki (na formę o wymiarach : 18 cm x 8 cm x 6 cm):
- 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 650 g mrożonego zielonego groszku
- 10-12 jajek przepiórczych
- 0,5 l bulionu lub wody
- 25 g żelatyny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mrożony groszek wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 8 minut (do miękkości). Odcedzić, przelać zimną wodą, by zachował ładny kolor. Zmiksować do konsystencji gładkiej masy, następnie przetrzeć przez sito.
2. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Masę z groszku wymieszać z 3/4 bulionu z żelatyną, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą 1/4 bulionu połączyć ze startym serem pleśniowym Lazur Błękitny.
3. Do foremki (najlepiej silikonowej) wlać bulion z żelatyną i serem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Gdy masa nieco się zetnie, ułożyć na niej 2 rzędy jajek i zalać masą groszkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Terrina świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub samodzielna przekąska.