Pasztet nie tylko dla wegetarian
Do jego przyrządzenia zachęca firma Look Food Sp. z o.o., w asortymencie której znajdziemy 3 produkty uhonorowane certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Loża Ekspertów nagrodziła m.in. Ekologiczny błonnik gryczany, będący składnikiem pasztetu z soczewicy.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 500 g marchewki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (TOP PRODUKTU programu „Doceń polskie”)
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego Look Food
- 2 ząbki czosnku
- 650 ml bulionu warzywnego
- 2 jajka
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól himalajska, kmin rzymski, papryka suszona, cynamon
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie trzeba ją zeszklić na oleju kokosowym. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy suchą soczewicę, suchą kaszę jaglaną, błonnik gryczany i gotujemy do miękkości przez 15 min. Następnie dodajemy ciecierzycę i miksujemy wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy całość. Pasztet pieczemy w 180°C przez godzinę.