Pierogi ruskie z żółtym serem
Prezentujemy serowy przepisy Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada i uczestniczki V edycji programu Masterchef, która pokazuje, że ser można wykorzystać na różne smaczne sposoby. Np. w uwielbianym przez Polaków daniu.
Pierogi ruskie z żółtym serem
Składniki:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- jajko – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- ciepła woda – 1 szkl.
- ziemniaki – ok. 0,5 kg
- ser żółty Gouda Serenada – 250 g
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2-3 ząbki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- okrasa (masło i skwarki – według uznania)
Sposób przyrządzenia:
Obrane ziemniaki gotujemy. Posiekaną cebulę przesmażamy z czosnkiem, ser ścieramy na drobnych oczkach.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Z mąki, jajka, soli i wody robimy elastyczne ciasto, dzielimy, wałkujemy, wykrawamy okręgi i na środek nakładamy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia (we wrzątku).
Podajemy okraszone masełkiem ze skwarkami oraz posypane startym serem Gouda od Serenady.
Smacznego!
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada