Pierogi ruskie z żółtym serem

Prezentujemy serowy przepisy Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada i uczestniczki V edycji programu Masterchef, która pokazuje, że ser można wykorzystać na różne smaczne sposoby. Np. w uwielbianym przez Polaków daniu.



Pierogi ruskie z żółtym serem

Składniki:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • ciepła woda – 1 szkl.
  • ziemniaki – ok. 0,5 kg
  • ser żółty Gouda Serenada – 250 g
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • okrasa (masło i skwarki – według uznania)

Sposób przyrządzenia:

Obrane ziemniaki gotujemy. Posiekaną cebulę przesmażamy z czosnkiem, ser ścieramy na drobnych oczkach.

Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Z mąki, jajka, soli i wody robimy elastyczne ciasto, dzielimy, wałkujemy, wykrawamy okręgi i na środek nakładamy porcję farszu. Zlepiamy.

Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia (we wrzątku).

Podajemy okraszone masełkiem ze skwarkami oraz posypane startym serem Gouda od Serenady.

Smacznego!

Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada

 


Współpraca