Pierogi z kabanosem i ziemniakami

Przepis pochodzi z bloga KulinarnaManiusia.pl: http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/pierogi-z-kabanosem-i-ziemniakami.html



Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g Kabanosów Pieczonych Maestro (nagrodzonych tytułem TOP PRODUKT i godłem „Doceń polskie”)
  • 700 g ugotowanych ziemniaków (na farsz)
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem, po czym studzimy. Następnie dodajemy mąkę i rozbełtane jajka. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy ciasto. Po chwili przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło należy dodać jeszcze odrobinę mąki). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i (np. przy użyciu szklanki) wykrawamy z nich koła. Trzeba przy tym zadbać, by stolnica zawsze była lekko podsypana mąką.

Farsz:

Ugotowane i wystudzone ziemianki tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni (na łyżce oleju) dusimy cebulkę, a na sam koniec dodajemy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.

Lepimy pierogi; na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju (po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 4-5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze).


Współpraca