Pierogi z owocami
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 200 ml wrzątku
Składniki dodatkowe:
- drylowane, mrożone wiśnie
- 100 g serka topionego twarogowego Delisia
- cukier
Do dekoracji: liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciastka wkładamy jedną, wydrylowaną wiśnię oraz kawałek serka. Brzegi pierogów łączymy ze sobą. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Gotowe pierogi odsączamy na sitku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii lub, tradycyjnie – miętą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl