Pierogi z owocami i śmietaną

Tradycyjne pierogi na słodko to idealny obiad i deser w jednym. Latem warto postawić na sezonowe owoce, np. truskawki i śliwki, a całość dopełnić śmietaną. Dzięki temu przyrządzony posiłek będzie zdrowy, pożywny, a przy tym smaczny i szybki.



Składniki:

Ciasto parzone na pierogi:

  • mąka pszenna – 500 g
  • masło – 50 g
  • wrząca woda – 350 ml
  • sól – 1 szczypta
  • wanilia – 1 laska
  • żółtka – 2 szt.
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z czerwonego buraka

Nadzienie truskawkowe:

  • truskawki – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
  • mięta

Nadzienie śliwkowe:

  • śliwki – 200 g
  • cynamon – 0,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania
  • 400 ml śmietany Łaciata 12%

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier puder i nasiona wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraka, podsypując odrobiną mąki. Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.

Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.

Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały. Danie podajemy ze śmietaną Łaciata 12%. Smacznego!

 


Współpraca