PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM LAZUR ZŁOCISTY
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- szpinak 200 g
- ser lazur złocisty 100 g
- cebula 20 g
- śmietana 30% 30 ml
- sól, pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąka pszenna 500 g
- jajko 1 szt.
- masło 75 g
- ciepła woda 250 ml
- bułka tarta
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy, odkładamy na 30 min. do lodówki.
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, kiedy masa ostygnie dodajemy ser złocisty pokrojony w kostkę, dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki i napełniamy farszem szpinakowo-serowym. Pierogi wrzucić do wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze 5 min. Podawać na gorąco polane rozpuszczonym masłem i posypane bułką tartą.