PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM LAZUR ZŁOCISTY

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • szpinak 200 g
  • ser lazur złocisty 100 g
  • cebula 20 g
  • śmietana 30% 30 ml
  • sól, pieprz

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • mąka pszenna 500 g
  • jajko 1 szt.
  • masło 75 g
  • ciepła woda 250 ml
  • bułka tarta
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy, odkładamy na 30 min. do lodówki.
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, kiedy masa ostygnie dodajemy ser złocisty pokrojony w kostkę, dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki i napełniamy farszem szpinakowo-serowym. Pierogi wrzucić do wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze 5 min. Podawać na gorąco polane rozpuszczonym masłem i posypane bułką tartą.


Współpraca