Pizza calzone

Składniki na ciasto:


  • 200ml mąki pszennej

  • 500 - 550ml ciepłej wody

  • 1,5g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego marki Sertop



Składniki dodatkowe:

  • 200g wiórków sera mozzarella
  • 150ml sosu pomidorowego typu passata
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pizzy mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem do momentu, aż będzie się odklejać. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w cieple.

Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym, i układamy dodatki: wiórki sera oraz pokrojoną papryczkę chili. Placki zawijamy w kształt pieroga. Dokładnie dociskamy brzegi ciasta. Pizzę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Gotową potrawę dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl


Współpraca